Rușii vor ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să fie recunoscut drept genocid și crimă de război

Rușii vor ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să fie recunoscut drept genocid și crimă de război
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08/09/2022, 18:22

Biroul de presă al Procurorului General al Rusiei a anunțat, joi, că a fost deschisă o acțiune în justiție pentru ca asediul asupra orașului Leningrad – actualul St. Petersburg – din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să fie recunoscut ca genocid împotriva poporului sovietic și crimă de război. Decizia a fost luată de procuratura din Sankt Petersburg, în urma verificării unor materiale și documente de arhivă.

Într-un comunicat transmis de biroul de presă al Procurorului General al Rusiei, se menționează că „din ordinul Procurorului General al Rusiei, Igor Krasnov, la a 81-a aniversare a începutului asediului Leningradului de către autoritățile de ocupație germane și colaboratorii lor, Procuratura St. Petersburg a deschis o acțiune la instanța orașului pentru ca asediul să fie recunoscut drept crimă de război și crimă împotriva umanității, dar și genocid împotriva poporului sovietic”.

Procurorii ruși au precizat că au verificat împreună cu experți documente de arhivă și materiale, înainte de a deschide acțiunea în instanță. În urma verificărilor făcute, acesția au constatat că a existat o exterminare în masă a locuitorilor Leningradului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„În perioada 1941-1944, Leningradul a fost blocat de invadatorii naziști și trupele lor. Populația orașului, infrastructura urbană serviciile esențiale au fost supuse unui bombardament sistematic și au fost create condiții pentru apariția foametei, cu scopul de a distruge populația”, se arată în comunicat.

Peste un milion de cetățeni sovietici au fost exterminați de invadatorii naziști și colaboratorii lor, în timpul blocadei asupra Leningradului. Informațiile sunt susținute de declarațiile a numeroși locuitori ai orașului asediat, dar și de datele aflate în arhive. Procesul de la Nuremberg, din perioada 1945-1946, nu a recunoscut și asediul de la Leningrad, inclusiv crearea condițiilor de înfometare pentru cucerirea orașului, informează agenția TASS.

„Acțiunea menționată mai sus a fost introdusă la Tribunalul orașului St. Petersburg pentru a proteja interesele naționale ale Federației Ruse, drepturile legale și interesele unui număr neprecizat de oameni: locuitori ai Leningradului asediat, rude și urmași ai locuitorilor pașnici care au murit în oraș, dar și pentru a face publice informații despre victimele autorităților de ocupație naziste și despre călăi în marele Război Patriotic”, se mai precizează în comunicat.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
×